Gupta Strategists publiceert onafhankelijke studies, organiseert eigen recruiting evenementen en is regelmatig aanwezig op evenementen van universiteiten of studieverenigingen.

Hieronder ziet u de details van het geselecteerde nieuwsbericht.

Nieuws

Big data-studie Gupta Strategists laat zien dat ic-zorg grotendeels voorspelbaar is

De recente studie van Gupta Strategists laat zien dat ic-zorg grotendeels voorspelbaar is. Met een algoritme op basis van in het EPD beschikbare gegevens is ic-opname voor ruim vier op de vijf patiënten betrouwbaar te voorspellen. In de studie ‘Predicting the Unpredictable’ beschrijven de auteurs van Gupta de big data-techniek die daarvoor nodig is. Toepassing van dit voorspellende model in de praktijk kan ziekenhuizen helpen de benutting van ic-capaciteit te optimaliseren.
Afgelopen week barstte de discussie over dreigende sluiting van kleine ic’s los. Kleine ic’s zouden moeten sluiten, omdat ze niet aan de nieuwe kwaliteitsstandaard kunnen voldoen. Die standaard vraagt onder andere 24-uursbeschikbaarheid van een intensivist.

In deze discussie bestaat de indruk dat ic-opname een onvoorspelbare gebeurtenis is en dat er altijd een ic beschikbaar moet zijn om daarop in te spelen. Gupta Strategists laat echter zien dat met big data-technieken ic-opnamen grotendeels voorspelbaar zijn. Dit betekent dat de beschikbaarheid van ic-bedden en de inzet van medewerkers veel beter kan worden afgestemd op het profiel van het ziekenhuis en de actuele situatie.

De studie ‘Predicting the Unpredictable’ van Gupta Strategists laat zien dat met big data-analyse betrouwbare voorspellingen over opname op een ic te maken zijn. De benodigde gegevens (zoals leeftijd, geslacht, diagnose en comorbiditeiten) zijn op dit moment al beschikbaar in EPD’s. Voor 84% van de ic-patiënten is de kans op een ic-opname daarmee statistisch goed te voorspellen. Veruit de meeste ic-zorg is dus voorspelbaar en vraagt geen beschikbaarheidsfunctie. Voor de overige 16% patiënten die met spoed op de ic komen, is de voorspelkracht van het big data-model ‘redelijk’ te noemen.

Door het voorspellende big data-model te koppelen aan het EPD kan een ziekenhuis live en continu de kans op ic-opname monitoren. Op basis daarvan is het mogelijk een adequate inschatting van de verwachte ic-zorg voor de gehele ziekenhuispopulatie te maken. Juist kleinere ziekenhuizen kunnen daarmee de ic-capaciteit preciezer afstemmen op de daadwerkelijke, actuele zorgvraag. Die passende inzet van mensen en middelen kan een alternatief zijn voor volledige sluiting van ic’s.
 
Doorsturen
Terug naar nieuwsoverzicht